Hovrätten över Skåne och Blekinge
2020-06-09
T 3204-19

Efter parternas skilsmässa bodde barnen växelvis hos dem men sedan yrkade parterna var för sig att barnen skulle bo hos dem samt ha rätt till umgänge med den andra föräldern enligt vissa scheman.

Tingsrätten beslutade att barnen stadigvarande skulle bo med mamman och ha umgänge med pappan från torsdag efter skolan till måndag morgon vid skolans början, jämna veckor samt umgänge på helger och lov enligt visst schema.

Hovrätten jämför parternas ekonomiska förmåga och beslutar att pappan ska betala underhåll för barnen som motsvarar 77 procent av barnens behov, både retroaktivt och löpande framöver. Av hovrättens domslut framgår vilka underhållsbelopp beslutet innebär.

Källa:
JUNO

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons

Veckans Fråga

Vad kan barnet säga om umgänget?

Har ett barn i 7 års åldern. Separerade från fadern när hon var 3 månader och han bor cirka 6 timmar bort. De pratar aldrig i telefon förutom jul och födelsedagar. Han har träffat henne en helg i månaden, och nu när hon började skolan kom vi överens om vartannat lov. Problemet är att han också brister i kommunikation till mig. Jag föreslår tider för umgänge som aldrig godtas. Beträffande sommarumgänget fick jag svar i juni. Jag får ofta får omboka våra planer och kan jag inte det hotar han alltid med stämning som aldrig blir av.

Nu vill han få umgänge alla lov. Kan det ens ske? Vad har mitt barn att säga om saken? Vad är rimligt att som umgänge- och boendeförälder kräva i detta läge?

Svar:

Läs mer ...