Nuvarande bestämmelser om internationella adoptioner ska föras över till den nya socialtjänstlagen

Även bestämmelserna om åtal och straff för brott mot kravet att inhämta socialnämndens medgivande innan ett barn med hemvist utomlands tas emot av någon i syfte att adopteras, ska föras över till den nya lagen oförändrade i sak.
I 6 kap. 12–16 §§ socialtjänstlagen (2001:453), förkortad SoL, finns bestämmelser om internationella adoptioner. Av 6 kap. 12 § SoL framgår att ett barn med hemvist utomlands inte får tas emot i syfte att adopteras utan socialnämndens medgivande. Där framgår även att ett sådant medgivande förutsätter att den sökande är lämpad att adoptera, samt hur prövningen av sökandens lämplighet ska göras.
För att kunna ge barn som adopteras så goda förutsättningar som möjligt är deltagande i föräldrautbildning en förutsättning för att den eller de som vill adoptera ska kunna ges medgivande (prop. 2003/04:131 s. 63). Innan ett medgivande lämnas ska sökanden enligt 6 kap. 12 § fjärde stycket SoL ha deltagit i en av kommunen anvisad föräldrautbildning inför adoption.
Ansvaret innebär således inte att kommunen själv behöver tillhandahålla utbildningen. I förarbetena framgår att endast en liten del av kommunerna hade tillhandhållit utbildningar. Även landstingen (numera regionerna) tillhandahöll tidigare till viss del föräldrautbildningar till blivande adoptivföräldrar inom ramen för barn- och mödrahälsovården (prop. 2003/04:131 s. 63). När dessa uppgifter sedan fördes in i socialtjänstlagen fördes inga resonemang kring varför just kommunen skulle ha detta ansvar och inte socialnämnden, trots att det är socialnämnden som anges som ansvarig för övriga uppgifter enligt 6 kap. 12 § SoL. Regeringen anser att ansvaret för denna uppgift likväl kan ges till socialnämnden och att bestämmelsen därför bör omformuleras. Socialnämnden bör därför i stället för kommunen pekas ut som ansvarig för uppgiften.
I 6 kap. SoL regleras även när ett medgivande upphör att gälla samt förutsättningar för att återkalla ett medgivande (6 kap. 12 a § och 13 § andra stycket SoL). Det framgår vidare att den sökande ska anmäla till socialnämnden om omständigheterna förändras väsentligt under den tid som medgivandet gäller och att socialnämnden ska kontrollera om omständigheterna har ändrats om ett barn inte har föreslagits inom två år efter att medgivandet lämnades (6 kap. 13 § första stycket SoL).
Vidare finns bestämmelser om samtycke till fortsatt adoptionsförfarande och om tidsfrist för att pröva frågan om samtycke ska lämnas (6 kap. 14 § SoL). 513 Av kapitlet framgår vilken kommuns socialnämnd som ska besluta i frågor om medgivande att ta emot ett barn för adoption och samtycke till fortsatt adoptionsförfarande när det gäller internationella adoptioner (6 kap. 15 § SoL).
Vidare framgår att samma socialnämnd även ansvarar för att ett barn som tagits emot för adoption får god vård och fostran och i övrigt bra uppväxtförhållanden, lämplig utbildning, och den hälso- och sjukvård som han eller hon behöver. Kapitlet innehåller även en upplysning om att det finns bestämmelser som ger auktoriserade sammanslutningar rätt att förmedla barn från utlandet för adoption i vissa fall i lagen (1997:192) om internationell adoptionsförmedling (6 kap. 16 § SoL).
I 16 kap. 6 § första stycket 3 SoL finns en bestämmelse om bötesstraff för den som åsidosätter bestämmelsen om att ett barn med hemvist utomlands inte får tas emot av någon i syfte att adopteras, om inte socialnämnden har lämnat medgivande till att barnet tas emot innan barnet lämnar det land där det har sin hemvist. Av bestämmelsen framgår att Socialstyrelsens medgivande krävs för att väcka allmänt åtal för ett sådant brott.
Bestämmelserna om internationella adoptioner är enligt regeringen alltjämt viktiga och relevanta. Innehållet i nuvarande 6 kap. 12–14 §§ SoL följer delvis av att Sverige ratificerat 1993 års konvention om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner (Haagkonventionen) och att konventionen blivit en del av svensk lagstiftning genom en särskild lag (prop. 1996/97:91 s. 82 och 83, bet. 1996/97:SoU15, rskr. 1996/97:192). Även i övrigt syftar bestämmelserna till att möjliggöra en rättssäker och effektiv adoptionsprocess som utgår från barnets bästa (prop. 2017/18:121 s. 27).
Regeringen anser att även bestämmelserna om ansvarig socialnämnd är nödvändiga för den praktiska hanteringen av internationella adoptionsärenden. Det finns även skäl att fortsättningsvis ha en upplysningsbestämmelse motsvarande den i 6 kap. 16 § SoL. Regeringen anser vidare att bestämmelserna om straff och åtal i 16 kap. 6 § SoL är nödvändiga även fortsättningsvis. Sammanfattningsvis bör således samtliga bestämmelser i 6 kap. 12–16 §§ SoL och bestämmelserna i 16 kap. 6 § SoL föras över i sak oförändrade till den nya socialtjänstlagen med undantag för att socialnämnden i stället för kommunen bör pekas ut som ansvarig för att anvisa föräldrautbildning inför adoption.
Prop. 2024/25:89 s. 512.
Lägg till artikeln i dina kanaler