Hovrätten för Västra Sverige
2023-03-29
Mål nr 3174-22

Efter att tingsrätten beslutat att pappan skulle ha ensam vårdnad om barnen, 16, 13 och 8 år gamla, flyttade han med barnen ca 40 mil bort och barnen har börjat i nya skolor där.

Det står klart att 16-åringen vill bo hos sin pappa och hovrätten konstaterar att hon nått sådan mognad och ålder att hon ska få bestämma vart hon ska bo. Hon får även bestämma själv när hon vill träffa mamman.

När det gäller de yngre barnen finns det enligt hovrätten starka skäl för att låta dem bo tillsammans och eftersom det inte är förenligt md deras bästa att återigen rycka upp dem ur sin vardag ska de bo med pappan.

Med ändring av tingsrättens dom beslutar hovrätten att vårdnaden om barnen ska vara gemensam och att de yngre barnen ska ha rätt till umgänge med mamman i enlighet med domslutet.

Källa:
JUNO

Pin It

Om hemsidan

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Ansvarig utgivare
Tomas Törnqvist
Socionom och verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons

Veckans Fråga

Vi är oense om nattumgänget

Vi har gemensam vårdnad, har separerat och bor på olika orter, tio mil mellan oss. Separationen är konfliktfylld. Dagens överenskommelse är att pappan har barnet, som är 14 månader, fyra dagar i veckan på dagtid där jag och barnet bor. Han pendlar alltså. Inget är överenskommet kring övernattning.

Nu hävdar pappan att han utan samtycke från min sida kan ta med vår son för övernattning där han bor. Får man göra så? Samt, vad kan jag som mamma göra när jag inte vet vad som sker?

Svar:

Läs mer ...