Skip to main content

Ensam vårdnad för mamman eftersom pappan ska avtjäna fängelsestraff

Publicerad - 24 maj 2021, redigerad - 13 augusti 2024

Hovrätten för västra Sverige
2021-05-19
Mål nr 6524-20

Tingsrätten beslutade att parterna skulle ha gemensam vårdnad om barnet och att hon skulle vara stadigvarande boende hos mamman samt ha rätt till umgänge med pappan enligt visst schema.

Mamman överklagade och yrkade få ensam vårdnad. Utredningen visar att pappan dömts för kränkande fotografering, våldtäkt och brott mot djurskyddslagen till fängelse i fem år. Av brottmålsdomarna framgår att det har varit fråga om upprepade övergrepp som haft påtagliga inslag av makt och kontroll från pappans sida.

Enligt hovrätten förefaller pappan bagatellisera sitt beteende och sakna insikt i hur hans gränslösa beteende påverkat andra människor. Det har funnits våldsamt material oskyddat på pappas dator och sammantaget finner hovrätten att det finns riskfaktorer i barnets miljö tillsammans med pappan som gör att hon inte är lämplig som vårdnadshavare.

Även praktiska hänsyn talar får att mamman ska ha möjlighet att ensam fatta beslut gällande dottern då pappan ska avtjäna fängelsestraff. Det är ännu inte klart vilken kriminalvårdsanstalt som pappan kommer att avtjäna straffet vid och det är enligt hovrätten inte möjligt att i dagsläget förordna om umgänge, men hovrätten noterar att mamman anfört att hon är beredd att medverka till ett umgänge mellan barnet och pappan på aktuell kriminalvårdsanstalt framöver.

Källa:
JUNO

Lägg till artikeln i dina kanaler

Senaste artiklarna

28 april 2025
HOVRÄTTENS DOMSKÄL Parternas talan Mamman anser att det är förenligt med barnets bästa att han får umgås med henne i enlighet hennes yrkande. Pappan motsätter sig umgänge i nuläget. Han uppger at…
26 april 2025
Medling i domstolsprocessen Medling i inför ett beslut i domstol regleras i 42 kap. 17 § rättegångsbalken (RB). Syftet med medling är att verka för att parterna når en samförståndslösning, vilket ka…
20 april 2025
Principalansvaret Vårdnadshavare har ett begränsat principalansvar för barn (3 kap. 5 § SL). Därigenom är de ansvariga för personskada eller sakskada som barnet vållar genom brott och kränkning, sam…