
JO
Dnr 4942-2018
En pojke vårdades på frivillig grund med stöd av socialtjänstlagen och var placerad i familjehem. Han hade umgänge med vårdnadshavaren en gång i veckan. Vid två tillfällen under perioden maj-juni 2018 informerade tjänstemän vid förvaltningen vårdnadshavaren om att umgänget hade ändrats på ett visst sätt. Det var bl.a. fråga om att umgänget minskades till ett tillfälle varannan vecka.
Om ett barn vårdas med stöd av socialtjänstlagen är det vårdnadshavarna som bestämmer i frågor som rör barnets personliga angelägenheter (6 kap. 11 och 13 §§ föräldrabalken). En socialnämnd har alltså inte någon möjlighet att ensidigt bestämma hur umgänget mellan ett barn och en vårdnadshavare ska utformas.
När en fråga uppkommer om umgängets omfattning bör nämnden samråda med vårdnadshavaren för att klarlägga om det finns förutsättningar att komma överens om en ny utformning av umgänget. Enligt JO har nämnden i det aktuella fallet agerat som om den ensidigt kunde bestämma umgängets utformning. JO kritiserar nämnden för denna brist i handläggningen. I beslutet gör JO även vissa uttalanden om hur nämnden bör samråda med vårdnadshavarna i fråga om hur umgänget ska utformas.
- Ansvarsfördelning mellan tingsrätten och socialnämnden vid umgängesstöd
- Tingsrätt kritiseras för att informerat förälder som inte är vårdnadshavare
- Kritik hanteringen av skyddade personuppgifter
- Socialtjänstens verkställande om umgängesstöd
- När ord står mot ord i en vårdnadsutredning
- Socialsekreterare kritiseras för att ha hjälpt en förälder att svara på en stämningsansökan
- Beslutets utformning vid umgängesbegränsning kritiserades
- Barn hämtades för samtal utan vårdnadshavare samtycke mm
- Barnet ska inte bo hos en passiv mamma
- Boendet flyttas över till mamman efter viss upptrappning