Barnen bor hos mig utom varannan fredag eftermiddag till måndag morgon. Inför semestern vill barnen vara hos sin pappa två veckor, men han säger nej. Nu känner barnen att deras pappa inte alls vill veta av dem.

Ska jag bara acceptera det? Finns det regler för hur mycket tid för umgänge som rekommenderas?

Svar:

Nej, det finns inga regler för hur mycket tid som rekommenderas när det gäller barns umgänge med den förälder som barnet inte bor med.

Generellt gäller att alla barn har behov av båda sina föräldrar, och att umgängesrätten tillhör barnet och inte föräldrarna. Varje umgänge ska därför planeras, utformas och genomföras utifrån det enskilda barnets behov. Alltså har båda föräldrarna ett ansvar för att barnets behov av umgänge tillgodoses. Omfattning, platser och mycket annat kan skifta beroende praktiska omständigheter och barnets behov.

Vill inte en förälder, trots detta ansvar, medverka till ett umgänge kan hon eller han inte tvingas till ett umgänge mot sin vilja. Ett umgänge under sådana former anses inte bra för barn. Alltså måste en vägran, som i det här fallet, motvilligt accepteras.

Pin It

Om hemsidan

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Ansvarig utgivare
Tomas Törnqvist
Socionom och verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons

Veckans Fråga

Vi är oense om nattumgänget

Vi har gemensam vårdnad, har separerat och bor på olika orter, tio mil mellan oss. Separationen är konfliktfylld. Dagens överenskommelse är att pappan har barnet, som är 14 månader, fyra dagar i veckan på dagtid där jag och barnet bor. Han pendlar alltså. Inget är överenskommet kring övernattning.

Nu hävdar pappan att han utan samtycke från min sida kan ta med vår son för övernattning där han bor. Får man göra så? Samt, vad kan jag som mamma göra när jag inte vet vad som sker?

Svar:

Läs mer ...