Jag är vuxen och vill att min styvpappa ska bli min pappa på papper, hur går jag till väga? Var hittar jag blanketter osv mm för att kunna genomföra detta?

Svar:

Din styvpappa kan bli din pappa genom en så kallad vuxenadoption. Det är också han som ska skicka in en ansökan om adoptionen till tingsrätten som prövar om den är lämplig eller inte.

Förutsättningen för att adoptionen ska gå igenom är att det finns en särskild anledning till en adoption med hänsyn till det personliga förhållandet mellan din styvpappa och dig.

Domstolen tar hänsyn till om din styvpappa har uppfostrat dig och/eller om adoptionen avser att bekräfta om er relation motsvarar den mellan barn och förälder. Det finns inga blanketter på domstolsverket för detta ändamål, din styvpappa får själv formulera en ansökan på ett dokument, antingen för hand eller på en dator. Till ansökan ska bifogas ditt och hans personbevis. Vidare ska en ansökningsavgift betalas.

Vid osäkerhet om det praktiska bör ni kontakta tingsrätten där ni bor.

Pin It

Om hemsidan

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Ansvarig utgivare
Tomas Törnqvist
Socionom och verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons