Skip to main content

Vårdnadshavare till placerade barn

Vårdnadshavare som har barn i ett familjehem eller ett hem för vård eller boende (HVB) har vissa rättigheter, men också skyldigheter. Redigerad information från inspektionen för vård och omsorg (IVO), 2023-06-07.
Publicerad - 03 september 2024, redigerad - 03 september 2024

Under placeringen har socialtjänsten det övergripande ansvaret för att barnet får den vård och omsorg som barnet behöver. Socialtjänsten ska följa upp placeringen med stöd av socialtjänstlagen eller LVU. Samt hålla en regelbunden kontakt med barnet. 

Barnets boende utanför det egna hemmet ställer stora krav på samarbete mellan vårdnadshavare och socialtjänsten, familjehemsföräldrar eller personal på HVB-hemmet. Det är viktigt att de gemensamt kommer fram till lösningar som är bäst för barnet.

Familjehemsföräldrar, eller personal på HVB-hemmet, ansvarar för den dagliga omsorgen av barnet. De har således ansvar för kläder, mat, läxläsning och övriga vardagliga frågor. Vårdnadshavare har att få information om barnets förhållanden samt att läsa anteckningar som rör placeringen. 

Barn har rätt att:

  • vara delaktig i frågor som rör barnet
  • få information om saker som rör barnet
  • mötas med respekt och vänlighet
  • få säga vad hen tycker till familjehemsföräldrar, personal på HVB-hemmet eller socialsekreterare utan att någon annan är närvarande
  • att bli lyssnad på
  • läsa utredningen om sig själv och ta del av domen om LVU-placering
  • läsa anteckningar som skrivs om barnet och få antecknat vad hen anser vara fel
  • få möjlighet till utbildning eller annan sysselsättning
  • få hjälp och stöd i skolarbetet
  • få den hälso- och sjukvård inklusive tandvård som kan behövas
  • själv vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om barnet anser att hens rättigheter inte respekteras eller om förhållandena i hemmet, kontakten med socialtjänsten eller andra saker som rör omsorgen av barnet fungerar dåligt.

Barnet ska få ha kontakt med föräldrar, syskon eller andra personer som barnet tycker är viktiga, förutsatt att det bedöms som bäst för barnet. Till exempel genom besök, telefon och brev. Är barnet placerat enligt LVU  kan umgänget med vårdnadshavare bli begränsat. Ett sådant beslut kan överklagas av vårdnadshavare och ett barn som har fyllt 15 år.

Är vårdnadshavare missnöjd med barnets vård ska han eller hon i första hand ta upp saken med barnets socialsekreterare eller ansvarig chef. Synpunkter kan också lämnas till IVO som utövar tillsyn över socialtjänsten. Vårdnadshavare har rätt att vara anonym vid kontakt med IVO. Men det måste stå klart vad saken gäller och vilken socialnämnd det handlar om.

Tillsynen innebär att IVO ska kontrollera att socialtjänsten rättar till brister och dåliga förhållanden. IVO kan däremot inte ändra ett beslut som fattats av en socialnämnd eller domstol. Vid tillsynsbesök har IVO rätt att prata ensam med barnet utan vårdnadshavares samtycke eller närvaro. Det är barnet avgör själv om han eller hon vill tala med IVO:s personal.

Senaste artiklarna

10 september 2024
Målet för samtalen är att få föräldrarna att nå samförståndslösningar. Men även om detta syfte inte kan uppnås, kan föräldrarna genom samtalen få större förståelse för varandras synpunkter och lära...
07 september 2024
Underrättelse enligt 3 § förordning (1983:490) om skyldighet för domstol att lämna uppgifter beträffande äktenskapsskillnader m.m: Innan domstolen avgör ett mål om äktenskapsskillnad mella...
06 september 2024
Barn har endast i begränsad utsträckning getts en laglig rätt att själva bestämma eller komma till tals. Ett exempel på en sådan bestämmelse finns i föräldrabalken, som reglerar barns rätt att in...