Skip to main content

Pass till barn utan vårdnadshavarens medgivande

Enligt lagens förarbeten är huvudregeln, om föräldrarna har gemensam vårdnad, att det krävs ett medgivande från dem båda ifall en passansökan ska bifallas. Motsätter sig en vårdnadshavare en passansökan bör pass komma ifråga endast under speciella tillfällen.
Publicerad - 02 oktober 2017, redigerad - 10 augusti 2024

Synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

1. En förälder vistas i ett annat land och det är uppenbart att föräldern skulle lämna sitt medgivande till passansökan eller
2. Barnet är placerat i ett familjehem och den naturliga kontakten med de biologiska föräldrarna är bruten.

Om ett pass ska utfärdas utan vårdnadshavarens medgivande bör passmyndigheten begära ett yttrande av socialnämnden. Detta är dock inte obligatoriskt.

Källa:
Prop. 19977/78:156 s. 43 f.

Rättsfall

Högsta förvaltningsdomstolen har uttalat (RÅ 1987 ref. 127) att stor restriktivitet bör iakttas med att utfärda pass mot en vårdnadshavares klart uttalade vilja och att undantagsregeln får antas vara avsedd för särpräglade fall där exempelvis hänsynen till barnets ålder, behov och egna önskningar bör ges en avgörande betydelse.
 
Kammarrätten i Göteborg har i ett mål (3624-1989) uttalat att socialnämnden, när barnet vårdas med stöd av LVU, har rätt att bestämma över barnets personliga förhållanden med hänvisning till 11 § första och fjärde styckena (se nedan). Det utgör ett synnerligt skäl för att polismyndigheten ska kunna utfärda pass åt ett barn som vårdas med stöd av LVU trots att vårdnadshavaren inte lämnat sitt medgivande.

11 § LVU 
1 st.
Socialnämnden bestämmer hur vården av den unge skall ordnas och var han eller hon skall vistas under vårdtiden. I fråga om den som vårdas i ett hem som avses i 12 § första stycket får dock Statens institutionsstyrelse i samband med att den unge transporteras besluta att han eller hon tillfälligt skall vistas i ett annat sådant hem.
4 st.
Nämnden eller den åt vilken nämnden har uppdragit vården skall ha uppsikt över den unge och, i den utsträckning det behövs för att genomföra vården, bestämma om hans eller hennes personliga förhållanden.

Förvaltningsrätten i Stockholm hänvisar till lagens förarbeten och ovanstående rättsfall i ett annat mål (28339-15). I detta mål vårdas två barn med stöd av LVU i ett familjehem. Familjehemmet planerar en resa till Ungern och socialnämnden har tillstyrkt denna resa. Förvaltningsrätten konstaterar att familjehemmet utövar den faktiska vårdnaden om barnen samt utgör deras trygghet. Det får anses som nödvändigt för familjehemsföräldrarna att också utöva vårdnaden under resan till Ungern och passinnehavet för barnen får därför anses som behövligt för genomförandet av vården enligt LVU. Det finns därför synnerliga skäl för polismyndigheten att utfärda pass för barnen. 

 

 

 

Lägg till artikeln i dina kanaler

Annonser

Senaste artiklarna med samma ämne

Senaste artiklarna

21 januari 2025
Sammanfattning till barnet Det här målet handlar om dig Marcus. Jag som skriver detta är domare på domstolen och har varit med och bestämt hur det ska vara för dig i fortsättningen. Vi har inte tr...
18 januari 2025
Från den 1 januari 2025 ska i Danmark trakasserier och föräldraalienation beaktas i familjerättsliga beslut utifrån barnets beteende och barnets bästa, med undantag från Grönland och Färöarna. För...
16 januari 2025
I Strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige (prop. 2009/10:232, bet. 2010/11:SoU3, rskr. 2010/11:35) finns nio principer som uttrycker grundläggande förutsättningar för att skydda och f...