Hovrätten för Västra Sverige

2017-04-27
Målnummer:B 1192-17

Enligt den 30-åriga kvinnan hade elvaåringens biologiska föräldrar varit i kontakt med henne, som tidigare varit gift med och hade ett barn ihop med flickans vårdnadshavare, och velat prata med sin dotter. Hon åkte därför och hämtade elvaåringen i Borås och körde henne till Gislaved.

Enligt elvaåringen hade 30-åringen, som hon knappt kände, tvingat in henne i bilen och kört henne till Gislaved mot hennes vilja.

Tingsrätten ansåg att flickans berättelse var trovärdig och att det var visat att 30-åringen fört in flickan i bilen med visst våld och kört henne till Gislaved mot hennes vilja. Sammantaget fann tingsrätten att kvinnan skulle dömas för mindre grovt olaga frihetsberövande, men var inte enig. Rättens ordförande menade att ord stod mot ord och kvinnan hade lämnat en trovärdig och robust redogörelse medan flickan exempelvis uppgav att hon knappt kände 30-åringen, vilket inte var sant. Ordföranden ville därför ogilla åtalet.

Domen överklagades och hovrätten friar nu 30-åringen. I likhet med den skiljaktiga meningen anser domstolen att det finns anledning att tvivla på elvaåringens berättelse att hon förts bort mot sin vilja.

Källa:
Zeteo Nyheter

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt.

Annons

Veckans Fråga

Har jag rätt till både underhållsbidrag och underhållsstöd?
Jag betalar varje månad fullt underhållsstöd till Försäkringskassan (FK). Men mamman vägrar acceptera att jag gör avdrag för de dagar min dotter är hos mig. Det handlar om sex dygn per månad.

Mamman motiverar detta med att det kostar att ha barn. Hon köper bland annat dyra märkeskläder till flickan utan att i förväg samråda med mig. Jag anser att det går lika bra med billigare kläder och att det är mammans ensak om hon väljer att köpa onödigt dyra saker.

Om jag skulle begära avdrag för umgänge kommer mamman i sin tur begära att jag ska betalar en del av avgiften för förskola/fritidshem plus andra liknande avgifter.

Har man som boendeförälder rätt till både underhållsbidrag och underhållsstöd?

Kan mamman som boförälder begära att jag ska dela på kostnader för barnet, till exempel för fritidsaktiviteter och kläder, som jag inte fått vara med att besluta om eller anser mig ha råd med?

Kan mamman begära att jag ska stå för hälften av avgifter, till exempel för förskola om jag utnyttjar avdragsreglerna vid underhållsstöd?

Räknas min sambos inkomst med i min ekonomi om mamman skulle begära underhållsbidrag av mig?

Svar:

Läs mer...