Hovrätten för Västra Sverige

2017-04-27
Målnummer:B 1192-17

Enligt den 30-åriga kvinnan hade elvaåringens biologiska föräldrar varit i kontakt med henne, som tidigare varit gift med och hade ett barn ihop med flickans vårdnadshavare, och velat prata med sin dotter. Hon åkte därför och hämtade elvaåringen i Borås och körde henne till Gislaved.

Enligt elvaåringen hade 30-åringen, som hon knappt kände, tvingat in henne i bilen och kört henne till Gislaved mot hennes vilja.

Tingsrätten ansåg att flickans berättelse var trovärdig och att det var visat att 30-åringen fört in flickan i bilen med visst våld och kört henne till Gislaved mot hennes vilja. Sammantaget fann tingsrätten att kvinnan skulle dömas för mindre grovt olaga frihetsberövande, men var inte enig. Rättens ordförande menade att ord stod mot ord och kvinnan hade lämnat en trovärdig och robust redogörelse medan flickan exempelvis uppgav att hon knappt kände 30-åringen, vilket inte var sant. Ordföranden ville därför ogilla åtalet.

Domen överklagades och hovrätten friar nu 30-åringen. I likhet med den skiljaktiga meningen anser domstolen att det finns anledning att tvivla på elvaåringens berättelse att hon förts bort mot sin vilja.

Källa:
Zeteo Nyheter

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt.

Annons

Veckans Fråga

Hur gör jag när sonen inte längre vill bo växelvis?

Min 13-årige son bor växelvis hos sin pappa på samma ort som jag. Sonen vill nu inte bo lika mycket hos pappan, vilket han inte accepterar. Orsaken till att sonen vill bo mer hos mig och storebror är pappans märkliga beteende mot honom. Exempelvis har sonen ingen nyckel till pappans bostad vilket dels utestänger honom dels försvårar hämtning av kläder och skolböcker med mera.

Hur kan man göra? Vi har gemensam vårdnad men stora samarbetssvårigheter.

Svar:

Läs mer...