Hovrätten för Västra Sverige

2017-03-14
Målnummer B 1234-17

Direkt efter att tingsrätten avkunnat dom i ett vårdnadsmål och bestämt att barnet skulle bo hos pappan tog mamman fyraåringen från förskolan och gömde henne någonstans i Sverige. Kvinnan åtalades för grov egenmäktighet med barn men menade att dottern måste skyddas från pappan eftersom han utsatte henne för sexuella övergrepp. Det trodde inte tingsrätten på utan menade att mamman utan grund för bort dottern från pappan och skulle dömas till fängelse i nio månader i enlighet med åtalet. Eftersom kvinnan vägrade berätta var dottern fanns beslutade tingsrätten att hon skulle fortsätta vara häktad.

Domen överklagades men innan huvudförhandlingen lämnade kvinnan över dottern till pappan. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning avseende skuld och rubricering, med tanke på att barnet ryckts upp från sin invanda miljö och hållits undangömd i fyra månader. Dock anser hovrätten att det finns skäl att välja en annan påföljd än fängelse eftersom kvinnan är tidigare ostraffad och inte kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Hon döms därför till villkorlig dom i förening med 100 dagsböter.

Källa:
Zeteo Nyheter

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt.

Annons

Veckans Fråga

Har jag rätt till både underhållsbidrag och underhållsstöd?
Jag betalar varje månad fullt underhållsstöd till Försäkringskassan (FK). Men mamman vägrar acceptera att jag gör avdrag för de dagar min dotter är hos mig. Det handlar om sex dygn per månad.

Mamman motiverar detta med att det kostar att ha barn. Hon köper bland annat dyra märkeskläder till flickan utan att i förväg samråda med mig. Jag anser att det går lika bra med billigare kläder och att det är mammans ensak om hon väljer att köpa onödigt dyra saker.

Om jag skulle begära avdrag för umgänge kommer mamman i sin tur begära att jag ska betalar en del av avgiften för förskola/fritidshem plus andra liknande avgifter.

Har man som boendeförälder rätt till både underhållsbidrag och underhållsstöd?

Kan mamman som boförälder begära att jag ska dela på kostnader för barnet, till exempel för fritidsaktiviteter och kläder, som jag inte fått vara med att besluta om eller anser mig ha råd med?

Kan mamman begära att jag ska stå för hälften av avgifter, till exempel för förskola om jag utnyttjar avdragsreglerna vid underhållsstöd?

Räknas min sambos inkomst med i min ekonomi om mamman skulle begära underhållsbidrag av mig?

Svar:

Läs mer...