Min bror är skild sedan fem år. Han och hans exfru har gemensam vårdnad. Nu försöker mamman hitta på något för att få ensam vårdnad eftersom att hon vill flytta till ett annat land. Min bror tänker gå med på ensam vårdnad, men han vill ha barnet kvar i Sverige.

Kan mamman få ensam vårdnad med kravet hon ska stanna i Sverige?

Svar:

Om din bror medger att mamman ska ha ensam vårdnad får det som följd att han överlåter till mamman att bestämma var hon och barnet ska bo.

Din bror kan alltså inte, enligt lagen, kräva att mamman ska stanna i Sverige som ett villkor för att hon få ensam vårdnad.

 

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt.

Annons

Veckans Fråga

Hur gör jag när sonen inte längre vill bo växelvis?

Min 13-årige son bor växelvis hos sin pappa på samma ort som jag. Sonen vill nu inte bo lika mycket hos pappan, vilket han inte accepterar. Orsaken till att sonen vill bo mer hos mig och storebror är pappans märkliga beteende mot honom. Exempelvis har sonen ingen nyckel till pappans bostad vilket dels utestänger honom dels försvårar hämtning av kläder och skolböcker med mera.

Hur kan man göra? Vi har gemensam vårdnad men stora samarbetssvårigheter.

Svar:

Läs mer...