Jag flyttade ifrån min sons pappa när pojken var 1 månad gammal, nu är han 6 månader. Pappan har bara träffat sonen några få tillfällen. Nu vill han ha mer umgänge med honom. Men när han väl är här visar han inget intresse i sonen och umgås inte med honom och stannar bara en kort stund innan han måste fara.

Jag undrar om en gång i veckan är ett lagom umgänge för sonen? Hur ska man tänka med att utöka umgänge åldersmässigt, bara en riktlinje då jag förstår att det är olika från barn till barn?

Svar:

Det korta, och mycket generella svaret, är att så ett litet barn anses må bäst av ett umgänge som sker ofta och under korta stunder i en trygg miljö.

Till exempel tre gånger i veckan under någon eller ett par timmar och med barnets trygga omsorgsperson i närheten. Efter några gånger behöver inte den personen vara direkt närvarande under umgänget.

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt.

Annons

Veckans Fråga

Har jag rätt till både underhållsbidrag och underhållsstöd?
Jag betalar varje månad fullt underhållsstöd till Försäkringskassan (FK). Men mamman vägrar acceptera att jag gör avdrag för de dagar min dotter är hos mig. Det handlar om sex dygn per månad.

Mamman motiverar detta med att det kostar att ha barn. Hon köper bland annat dyra märkeskläder till flickan utan att i förväg samråda med mig. Jag anser att det går lika bra med billigare kläder och att det är mammans ensak om hon väljer att köpa onödigt dyra saker.

Om jag skulle begära avdrag för umgänge kommer mamman i sin tur begära att jag ska betalar en del av avgiften för förskola/fritidshem plus andra liknande avgifter.

Har man som boendeförälder rätt till både underhållsbidrag och underhållsstöd?

Kan mamman som boförälder begära att jag ska dela på kostnader för barnet, till exempel för fritidsaktiviteter och kläder, som jag inte fått vara med att besluta om eller anser mig ha råd med?

Kan mamman begära att jag ska stå för hälften av avgifter, till exempel för förskola om jag utnyttjar avdragsreglerna vid underhållsstöd?

Räknas min sambos inkomst med i min ekonomi om mamman skulle begära underhållsbidrag av mig?

Svar:

Läs mer...