Min dotter har flyttat 1,5 mil och och pappan säger att hon måste både hämta och lämna barnet - är det riktigt?

De har gemensam vårdnad om sonen, som är 12 år gammal, och han bor varannan vecka hos min dotter och pappan.

Svar:

Sonen bor växelvis hos sina föräldrar, det är således inte fråga om umgängesresor. Om så hade varit fallet hade viss praxis bestämt fördelningen av resekostnaderna.

Föräldrar, som under gemensam vårdnad tillsammans har bestämt att barnen ska bo växelvis, förväntas också komma överens om hur hämtning och lämning ska ske samt hur eventuella kostnader ska fördelas.

Ingen förälder kan således ensidigt bestämma att den andre ska ombesörja både hämtning och lämning. Om föräldrar får svårt att komma överens kan de kontakta socialtjänsten (familjerätten) för att få tid för samarbetssamtal. Dessa samtal innefattar även fördelningen av barns kostnader.

Om Familjerätt på Nätet

Familjerätt på nätet är en privat webbplats med syfte att sprida information om de familjerättsfrågor som handläggs av socialtjänsten.

Om du behöver få kontakt med familjerätten - kontakta socialtjänsten där du bor. 

Tomas Törnqvist
Ansvarig utgivare
Socionom, medlare, utbildare och konsult. Verksam sedan 1987 inom socialtjänstens IFO, med inriktning på familjerätt och barn/unga.

Annons
Annons

Veckans Fråga

Kan pappan kräva att få växelvis boende?

Vår son har alltid bott hos mig. Nu vill hans pappa att sonen ska bo varannan vecka hos honom. Det vill inte sonen, det är hos mig han har sin trygghet.

Vi har varit i tingsrätten där pappan inte fick mycket gehör. Domaren lämnade över till familjerätten att besluta om man ska utöka umgänget med pappan.

 Nu går vi i samtal där och det känns som att de kommer att driva detta till växelvis boende. Jag har tvingat fram att de ska samtala med sonen innan utökning av umgänget sker.

Egentligen förstår jag ingenting av detta. Varför ändra på boendet och det sociala livet när det fungerar så bra. Har pappan rätt att göra så här?

Svar:

Läs mer...